Image Alt

Begeleid zwemmen

 / Begeleid zwemmen

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een vorm van bewegingstherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van de hydrostatische en hydrodynamische eigenschappen van water. Door honden in water te laten bewegen kunnen we de spieren trainen zonder de gewrichten te belasten of de weerstand van het water gebruiken om spieropbouw, evenwicht, uithouding en standverbetering te verkrijgen.

Het water verbetert de doorbloeding van de weefsels en zorgt voor een versnelling van het genezingsproces en de wondheling. De druk van het water op de borstkas zorgt voor een training van de ademhalingsspieren wat in een grotere longcapaciteit resulteert. Primair doel van de aquatherapie is dus spiermassa opbouwen en spiertonus verbeteren. Wanneer we dit gericht rond bepaalde gewrichten doen dan zal dit leiden tot een betere stabiliteit van die gewrichten met minder pijn en betere functionaliteit tot gevolg.

Ook voor honden met overgewicht of een gebrekkige conditie biedt hydrotherapie een fijne oplossing. Moet uw hond op dieet? Dan stellen wij graag samen met u een stappenplan op -hydrotherapie in combinatie met en aangepast voedingsschema- om zo het gewicht van uw hond op een gezonde manier onder controle te houden.

Heeft uw hond nog nooit gezwommen? Ga dan niet zomaar zwemmen in de vijver om de hoek. Er is geen toezicht en vaak is het water (te) koud wat de kans op blessures vergroot. Bovendien kan het water vervuild zijn en kan er gevaarlijk materiaal op de bodem liggen. Daarom is het interessant om met uw hond aan watergewenning te doen.

TIP : Jong gedaan is oud geleerd! Neem daarom even de tijd om met uw pup enkele zwemlesjes te volgen. Dit zal absoluut zijn vruchten afwerpen in de verdere levensloop van uw hond.

U wil gewoon actief genieten met uw trouwe viervoeter? 30min. zwemmen staat gelijk aan ongeveer 1u30 wandelen. Ideaal om de conditie van uw hond op een niet-belastende manier op peil te houden. Uw hond gaat ontspannen, sterker en gezonder terug naar huis. Bovendien creëert u een betere band met uw hond door de interactie tijdens de therapie.

Kortom, hydrotherapie kan worden ingezet voor:

• Puppyzwemmen; jong geleerd is oud gedaan!
• Watervrees overwinnen
• Spieropbouw op een verantwoorde manier
• Conditie-/ Sporttraining
• Pre-operatief of als revalidatie na een blessure
• Bij orthopedische aandoeningen zoals dysplasie, artrose,…
• Bij neurologische aandoeningen zoals hernia, spondylose,…
• Beweeglijkheid van uw (oudere) hond verbeteren
• Overgewicht bestrijden en gezond gewicht onder controle houden
• Just for fun! Een betere band tussen hond & baas…

Ons zwembad (maar liefst 10m lang op 3m breed) heeft een constante watertemperatuur van 28 tot 30° C. Door de warmte van het water relaxeren de spieren en bekomen we vasodilatatie, met als gevolg een betere doorbloeding en verbeterde zuurstofopname. Tijdens de zwemsessies is er steeds rustgevende achtergrondmuziek en werken we met aromatherapie voor een onvergetelijke belevenis.  

Geregeld organiseren we ook AQUAGILITY FUNTIMES! Een verrassend behendigheidsparcours in het water als extra uitdaging voor de ervaren zwemmers! 

Bent u nieuwe klant? 

Bij een eerste boeking dient u steeds te kiezen voor “ intake en eerste begeleide zwemsessie”.

Bij pups (honden jonger dan 6 maand) kiest u voor intake en eerst puppyzwemlesje

De vervolgsessies kan u inboeken onder “begeleid zwemmen” of u kiest ervoor om een 10beurtenkaart te nemen waarbij het €5 per sessie goedkoper wordt. 

2 honden van hetzelfde gezin? Dan zijn er de  voordelige duoformules die u kan boeken.

Voor meer honden uit hetzelfde gezin, neemt u best even contact op.

Voor onze verantwoorde kwekers is de “puppy swim special” ; hierbij komt u  met het nestje pups op watergewenning. Hiervoor dient u steeds te bellen gezien de tijdsduur afhankelijk is van het aantal pups. Naast een puptastische leerrijke ervaring, krijgt u nadien mooie cadeaubonnen mee voor in de puppybags.

FAQ

UW EERSTE BEZOEK, HOE GAAN WE TE WERK?

U komt recreatief zwemmen met uw hond of na doorverwijzing van een dierenarts? Voor elk dier geldt de voorwaarde dat de eigenaar een gezondheidsverklaring moet meebrengen tijdens de eerste kennismakingssessie. Hierin verklaart de dierenarts dat er geen belemmerende medische factoren zijn voor de hond om hydrotherapie te volgen en staan belangrijke medische gegevens vermeld. Breng ook het vaccinatieboekje van uw hond mee.

Van elke hond houden wij een fiche bij waarin gewicht, lichaamsomtrek, temperatuur, kwaliteit van de huid, vacht… en andere bijzonderheden worden vermeld zodanig dat we de evolutie van uw hond kunnen waarnemen. De sessies worden langzaam opgebouwd en zijn verschillend per hond. Het hangt af van de algehele gezondheidstoestand en eventuele aandoening.

Tijdens het opstellen van de fiche kan de hond de ruimte verkennen, Hierdoor zal -eventuele- stress van de hond verminderen en wordt hij rustiger. Een nieuwe ruimte en een vreemd persoon bezorgt de meeste honden sowieso stress en opwinding. Vandaar het belang om alles langzaam op te bouwen zonder uw hond extreem te gaan forceren. Bij de eerste zwemles krijgen ze steeds een zwemvest om. Hieraan zit een handgreep om hem te kunnen begeleiden en eventuele paniekreacties te ondersteunen.

Tijdens de behandeling speelt ook de eigenaar een belangrijke rol; u zal uw hond moeten aanmoedigen door uw enthousiasme en zijn favoriete speeltje als stimulans om nog beter te zwemmen. Door deze interactie creëert u een betere band met uw hond.

Na het zwemmen wordt de hond gedroogd en drooggeblazen, tenzij dit de hond teveel stress bezorgd. Dit kan stap voor stap worden opgebouwd. Wij raden u aan steeds handdoeken mee te brengen, ook voor in uw auto. Om de stress te verminderen, geven we nadien soms nog een korte massage. Niet alle honden houden van aanrakingen van vreemden, dan kan u best nog even een heel korte wandeling doen alvorens uw hond terug in de wagen de steken.

De sessie zit erop, de hond zal waarschijnlijk moe zijn en kan de volgende dag iets stijf zijn. Die stijfheid hangt af van hond tot hond maar is geen zorgwekkend verschijnsel en zal de dag nadien terug verdwijnen. De volgende sessie zal meestal in dezelfde week plaatsvinden of een week later, ook terug afhankelijk van de toestand van uw hond en de eventuele doelstelling.

WAAR MOET U OP LETTEN ALS UW HOND KOMT ZWEMMEN?

  • Komt u voor het eerst; vergeet dan zeker niet de nodige dierenartsdocumenten alsook het paspoort van uw hond
  • Zorg dat uw hond enkele uren op voorhand niet gegeten heeft. Tijdens de behandeling krijgt hij misschien wel snoepjes om te motiveren maar dat is anders dan wanneer hij met een volle maag fysieke inspanning moet doen.
  • Laat uw hond vóór de therapie begint nog even zijn behoefte doen om ongelukjes in het water te vermijden.
  • Breng enkele handdoekjes mee en eventueel een favoriet speeltje.

WANNEER MAG UW HOND NIET ZWEMMEN?

In belang van onszelf, uw eigen hond en andere honden, mag uw hond in bepaalde gevallen niet zwemmen :

  • Incontinentie en diarree
  • Overgeven
  • Open wondes en huidziektes
  • Besmettelijke ziektes zoals Parvo e.d.
  • Zoönosen (infectieziektes die van dier op mens kunnen worden overgezet)
  • Ernstige hart- / ademhalingsproblemen
  • Loopse teven